Hranite li kvalitetno svoje oči?

Vid je, složit ćemo se svi, najvažnije ljudsko osjetilo, no istodobno zdravlju očiju ne posvećujemo dovoljno pažnje. Vid današnjeg čovjeka izloženog pojačanom djelovanju UV zraka, računala, TV ekrana posebno je ugrožen. Starenje, pušenje, alkohol, ateroskleroza i metabolički poremećaji (šećerna bolest, povišene masnoće u krvi) dodatno pogoršavaju stanje. Da bi oko današnjeg čovjeka dobilo potrebnu razinu zaštitnih tvari morali bismo svakodnevno jesti velike količine voća i povrća. No kako to najčešće nije slučaj, suvremena tehnologija omogućuje nam potpunu i cjelovitu prehranu očiju prirodnim hranjivim tvarima na jednostavan, učinkovit način, bez žrtvovanja dragocjenog vremena na guljenje citrusa, grickanje mrkve, kuhanje špinata i čišćenje šipka. Lutein Plus sadrži 5 aktivnih tvari: lutein, zeaksantin, ekstrakt borovnice, vitamine A i C.

Najvažniji dijelovi oka

Makula je sitni, vrlo osjetljivi dio oka koji nam omogućuje da oštro vidimo i najsitnije detalje. Makula je stalno izložena djelovanju svjetla koje izaziva oksidativna oštećenja. Uslijed ovih oštećenja javlja se degeneracija makule koja u konačnici dovodi do gubitka središnjeg vidnog polja i oštrine vida. Retina (mrežnica) - je tanki sloj živaca koji prekriva unutarnju stranu očne jabučice i vrlo je važna za dobar vid. Sadrži fotoreceptore koji pretvaraju svjetlosne signale u električne koji se prenose do mozga.

Lutein i zeaksantin - karotenoidi za maksimalnu zaštitu očiju

Karotenoidi imaju ključnu ulogu u ljudskom vidu, te pomažu u održavanju zdravlja retine. O njihovoj važnosti za vid svjedoči činjenica da su oči prava spremišta karotenoida, od kojih su lutein i zeaksantin koncentrirani u mrežnici i leći.

Lutein je glavna zaštitna tvar koja u oku smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Lutein bolje zaustavlja oštećenja masnoća u staničnim membranama nego beta karoten, pa je zato bolji zaštitnik osjetljivog tkiva rožnice.

Lutein djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake te je najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka i kože. Tako je najveća koncentracija luteina pronađena u mrežnjači oka te na licu, posebno u području nosa i obraza koje sunčeve zrake najbrže dohvate.

Smatra se da uobičajenom prehranom unosimo oko 1 - 2,5 mg luteina dnevno. Ta količina nije ni u kojem slučaju dovoljna da se osigura djelotvorna zaštita od polaganog, tihog propadanja makule. Oftalmolozi se slažu da je 6 mg optimalna dnevna količina luteina. Da bismo dobili tu količinu luteina trebali bismo svaki dan pojesti između 3 i 6 kg špinata ili znatniju količinu blitve, kukuruza i kelja. Sve veći broj istraživanja pokazuje da je lutein, osim za vid, od izuzetnog značaja u očuvanju zdravlja srca, tkiva vrata maternice, te u jačanju obrambene funkcije organizma. Radi bolje apsorpcije preporučuje se uzimanje luteina zajedno s obrocima hrane u kojima ima masnoće (juhe i variva).

Lutein + zeaksantin

Uzimanje luteina u kombinaciji sa zeaksantinom polučuje još učinkovitiju zaštitu oka od samostalnog uzimanja luteina. Novija istraživanja ukazuju da kombinacija luteina i zeaksantina ispoljava veća antioksidativna svojstva zbog sinergijskog učinka (Hammond i sur). U istraživanju objavljenom prošle godine, dr. Hammond je objavio kako odgovarajući unos luteina i zeaksantina u mladosti može pomoći razvoju zdravog i normalnog vizualnog sustava kod djece. Lutein i zeaksantin mogu povećati vidno polje te smanjiti nelagodu izazvanu bljeskom i naglašenim kontrastom umjetne rasvjete, računalnih i TV zaslona. Osim toga, otkriveno je kako dvojac lutein-zeaksantin skraćuje vrijeme oporavka od fotostresa (vrijeme potrebno da se retina vrati normalnom funkcioniranju nakon izlaganja bljesku svjetlosti).

Vitamini A i C

Vitamin A od davnina je poznat kao zaštitnik očiju, no njegova je uloga daleko šira. On je općenito ključan za normalnu diferencijaciju (kontrola rasta i razvoja) stanica epitelnog tkiva te stvaranje vidnog pigmenta, pa tako njegovi nedostatci nose razne poremećaje, od smanjene sposobnosti prilagodbe na tamu, noćnog sljepila do određenih dermatoloških problema. Vitamin C je poznati čimbenik zdravlja kapilara i krvnih žila o čijem zdravlju ovisi prehrana oka.

Antocijanozidi

Bobice borovnice sadrže veoma cijenjene aktivne sastojke antocijanozide, koji učvršćuju vezivno tkivo krvnih žila i na taj način sprječavaju pojavu i pomažu otklanjanju već postojećih sitnih krvarenja posebno opasnih kada se događaju na mrežnici oka, a također, jačajući krvne žilice doprinose dobroj prehrani očiju. Druga važna uloga ovih molekula je da sudjeluju u mehanizmima stvaranja vida: one su prvorazredni čimbenici koji ubrzavaju regeneraciju purpura mrežnice, te poboljšavaju vid, naročito noću. Poznavajući ova dragocjena svojstva borovnica, kada god su za to imali prilike, britanski su piloti tijekom Drugog svjetskog rata redovito uzimali velike doze borovnica koje su im poboljšavale vid, pogotovo u noćnim akcijama. A danas, antocijanozidi bi im bili dostupni u visokim, koncentriranim dozama u proizvodu - Lutein Plus!