Inulin služi kao prebiotik tj. potiče rast zdrave crijevne bakterijske flore, što ima učinak na zdravlje tankog i debelog crijeva. Inulin je složeni ugljikohidrat iz skupine fruktana (fruktooligosaharidi ili FOS) čija su vlakna netopljiva i otporna na enzimsku razgradnju u tankom crijevu, pa nerazgrađena dospijevaju u debelo crijevo gdje ga razlažu bakterije debelog crijeva. Spada u skupinu funkionalne hrane – hrane koja ima posebnu ulogu u našem zdravlju. Neželjene nuspojave korištenja inulina nisu poznate osim što veće doze od 5-10 g mogu ubrzati pražnjenje crijeva.

Masna jetra, mršavljenje, dijabetes i povišene masnoće

Prehrana bogata ugljikohidratima, a siromašna masnoćama može dovesti do porasta razine triglicerida i pojave masne jetre. Dodavanje prehrani nerazgradivih vlakana može smanjiti rizik pojave povećanih triglicerida te smanjiti lipogenezu i sintezu kolesterola u jetri.

Kako inulin ima nizak glikemijski indeks (sporo oslobađa glukozu iz lanaca) pogodan je za osobe na redukcijskim dijetama.

Serija radova na životinjama, a kasnije i na ljudima, pokazala je da oralno uzimanje inulina i ostalih FOS vlakana utječe na metabolizam masnoća prvenstveno na smanjenje triglicerida i kolesterola.

Na smanjenje opasnosti od razvoja dijabetesa 2 te smanjenje apetita utječe i povećana proizvodnja kratkolančanih masnih kiselina koje imaju ulogu u djelovanju crijevnih hormona.

Kod svih navedenih stanja preporučuje se inulin kao zamjena za šećer, dodatak hrani ili napitcima ili kao međuobrok s jogurtom, sirutkom, vodom i sl. Okus mu je usporediv s okusom šećera.

Stolica

Oralna uporaba prebiotika (inulin, FOS) i simbiotika (prebiotici + probiotici) rezultira značajnim povećanjem količine i učestalosti stolice (8 stolica tjedno).Osim toga dolazi do smanjenja neželjenih crijevnih tegoba poput napuhnutosti, vjetrova. Kombinacija bifidobakterija i inulina doprinosi poboljšanju općeg zdravlja i kvalitete života te pridonosi boljoj funkciji probavnog trakta starijih osoba.

Duži i vitalniji život

Zanimljiva je studija kojom se željelo utvrditi utjecaj oligofruktoza/frukatna na dugovječnost. Praćeni su morfološki i biološki biljezi dugovječnosti na pokusnim životinjama. Skupina životinja čija je prehrana tijekom 27 mjeseci sadržavala 10% oligofruktoze - inulina živjela je 33% dulje od životinja druge skupine.

Imunitet

Inulinska vlakna omogućavaju porast za zdravlje korisnih crijevnih bakterija, posebno Bifidobacterium sojeva koji imaju izravnu ulogu u našem imunitetu.

Inulin potiče promjene u epitelu crijeva gdje dolazi do čitavog niza korisnih procesa – od obnove stanica (proliferacija kripti, povećanje koncentracije poliamina, promjena svojstava mucina) do modulacije endokrine i imunološke funkcije.

Osteoporoza i anemija

Uzimanje inulina i to oko 10-15 g dnevno (1 jušna žlica) bitno olakšava upijanje minerala – kalcija i željeza, a i drugih.

Rak debelog crijeva

Zahvaljujući inulinu tj. šećerima fruktanima, koji se u crijevima razgrađuju na mliječnu kiselinu te kratkolančane masne kiseline (SCFA), dolazi do pozitivnih procesa u crijevima – pospješuje se obnavljanje stanica debelog crijeva (posebno važno kod upalnih bolesti crijeva) te se sprječava nastanak promjena, poznatih kao pred-neoplastične lezije, koje mogu voditi do pojave raka.

Zdravlje zubi

Oligofruktoza tj. inulin ne potiče razvoj karijesa jer ju bakterije Streptococcus mutans ne mogu koristiti za proizvodnju kiselina i netopljivih glukana koji su glavni otponac za razvoj karijesa. Zbog toga preporučujemo svima, a posebno mamama da koriste inulin kao zamjenu za šećer.