Drhtave ruke? Bezrazložni izljevi gnjeva? Poremećaji sna? Glavobolje? Opadanje kose? Bolovi u trbuhu? Nestrpljivost? Problemi s pamćenjem? Malodušnost? Ovi simptomi mogu biti odgovor našeg tijela na povećani stres. Priroda nam je podarila nekoliko biljaka koje mogu umiriti ili osvježiti naš živčani sustav. Rhodiola rosea je zasigurno jedna od najboljih adaptogenih biljaka s antistresnim učinkom.

Što je stres?

Uobičajeno značenje stresa je “stalna napetost” ili “stalna nervoza”. Detaljnije: stres je odgovor našeg tijela na neku promjenu, koja traži fizičku, psihičku ili emocionalnu reakciju ili odgovor. Dakle, sama promjena uključuje mogućnost pojave stresa. U današnjem ubrzanom svijetu sve se neprekidno mijenja, pa nije čudno da je stres postao opće prisutan.

Ipak, stres nam je potreban. Kako je to moguće?

Prema obrascu profesora Selye, kanadskog liječnika i kemičara, koji je stekao svjetsku slavu svojim istraživanjem stresa, stres možemo podijeliti na dvije vrste: eustres i distres. Eustres, tzv. “dobar stres” javlja se u situacijama koje se mogu riješiti; jača nas, stimulira te postajemo produktivniji. Distres (negativan stres) uzrokuje frustraciju, bespomoćnost, razočarenje i umor. Potpuni nedostatak stresa rezultira iznemoglošću ili apatijom, dok kontonuirani stres može uzrokovati bolesti.

Jesmo li u stanju prepoznati stresne situacije?

U teškim situacijama svatko reagira drugačije, tako da i fizičke, psihičke i promjene u ponašanju mogu biti sasvim različite. U neočekivanoj situaciji istovremeno se mogu pojaviti drhtavica, znojenje, povišeni puls, nedostatak zraka, napetost u mišićima, glavobolja, panika ili ljutnja. Kontinuirani, negativni stres može djelovati na naše zdravlje. Može izazvati tjeskobu, depresiju, probavne poremećaje, povišen krvni pritisak, poremećaj sna, čak i srčane probleme, može utjecati na menstrualni ciklus i na plodnost. Iako različita istraživanja ističu različite skupine kao najugroženije, izgleda da je stres sveprisutan od dječje pa do starije dobi.

Postoji li rješenje?

S obzirom da se simptomi razlikuju, ne može postojati samo jedno, univerzalno rješenje za sve. Svatko ponasob treba Pomoći može yoga, tai chi, meditacija ili bilo kakav sport ili antistresni trening. Nekome pomaže biljni čaj ili aromaterapija, drugima pak boravak na zraku. Uz ublažavanje i izbjegavanje stresnih situacija, pravilna prehrana također može pomoći da se lakše nosimo sa stresom. Pomoći može i uzimanje magnezija, vitamina B ili biljaka kao što je Rhodiola rosea).

Rhodiola rosea je biljka koja se stoljećima upotrebljava u tradicionalnoj medicini. Tibetanski liječnici su je smatrali esencijom vitalnosti, a koristili su je i kod visinske bolesti. Mongolski liječnici su je prepisivali protiv tuberkuloze, dok je u Kini korištena za pročišćavanje krvi i poticanje cirkulacije. Kod azijskih naroda postoje pisani tragovi koji spominju korištenje korijena ove biljke za pripravu čaja, te su smatrali da će onaj tko ga pije svakodnevno živjeti 100 godina. Adaptogeni učinak znanstveno je i dokazan u prošlom stoljeću. Aktivni sastojci ove biljke blagotvorno djeluju na središnji živčani sustav, pa prema tome i na sposobnost koncentracije, a mogu se povećati i psihički i fizički kapaciteti. Može pomoći kod učenja, bavljenja sportom, može smanjiti psihički umor i poboljšati opće raspoloženje. Jača imunitet, ublažava stres i simptome izazvane stresnim načinom života.

Biljka Rhodiola rosea, glavni sastojak kapsula Rhodiolina, predmet je stalnih istraživanja u više zemalja. Eksperimenti na životinjama sveučilišta Camerino potvrdili su da primjena samo jedne doze ekstrakta ove biljke smanjuje akutni stres.* Istraživanja provedena u Litvi na Medicinskom fakultetu Kaunas pokazala su da rhodiola može biti učinkovita kod opće iscrpljenosti, te da može povećati otpornost stanica prema štetnim vanjskim utjecajima. Korisno može djelovati i na krvožilni sustav u slučajevima aritmije ili stresa. Prema nekim podacima preparati koje sadrže Rhodiola rosea mogu zaustaviti rast malignih tumora i stvaranje metastaza u jetri. **

CaliVita® Rhodiolin

Capsule Rhodiolina prisutne su u globalnoj mreži CaliVita® više od deset godina i njihova popularnost ne opada. Neki ih koriste za smanjenje ili kontrolu svakodnevne napetosti ili kod iznenadnih stresnih situacija. Drugi ih koriste za održavanje energije. Ako se uzimaju prije spavanja, mogu pomoći u održavanju sna, time što uravnotežuju stres nakupljen tijekom dana. K tome može poslužiti i kao dopuna antidepresivnoj terapiji.

Adaptogen? To je nešto slično kao adapter?

I zaista! Baš kao što električni uređaji (npr. lampe, računala, itd.) za svoj rad koriste adapter koji mjeri potrebnu količinu struje, tako i tijelo koristi adaptogene biljke u točno onoj količini koja mu je potrebna. Niti više niti manje od toga! Upravo zahvaljujući tom izvanrednom svojstvu, ova biljka, za razliku od lijekova, ne izaziva ovisnost, nema poznatih nuspojava, blago djeluje na organizam i njeno djelovanje se ne smanjuje čak i kad se koristi duže vrijeme.

Za dodatnu borbu sa stresom korisni su i B vitamini koje u većim (mega) dozama ima naš proizvod Super Mega 50 i standardnim dozama ima naš proizvod Stress B Kompleks.