Jak imunitet temelj je zdravlja i dugovječnosti, no čak i onaj najsnažniji treba njegovati i podupirati s obzirom na to da se svakodnevno iscrpljuje i troši. Zima je, s druge strane, vrijeme viroza i upala dišnih organa koji znaju biti vrlo neugodni za sve generacije. Stoga je korisno imati pri ruci prirodne tvari koje mogu pomoći.

Od vitamina i minerala to su vitamin C, cink i vitamin D3. A od ljekovitih biljaka, na ovim su prostorima od davnina poznate i cijenjene biljke za jačanje imuniteta i zaštitu od infekcija - list masline, češnjak i bazga. U novije vrijeme na raspolaganju imamo i biljke iz udaljenijih krajeva za koje je utvrđeno da izuzetno jačaju prirodne obrambene snage, a istodobno same koče djelovanje virusa i bakterija. To su rudbekija (Echinacea), taheebo (Pau d`Arco), mačja kandža (Uncaria tomentosa) i kozlinac (Astragalus).

Probiotici

AC Zymes Plus

AC Zymes Plus

245,00 kn
U našoj paleti imamo 4 proizvoda s probiotičkim kulturama – AC Zymes, AC Zymes Plus i Acidophilus s trputcem te žvakače tablete ProbioBalance. Probiotici imaju višestruku zadaću - sprečavaju razmnožavanje drugih štetnih mikroorganizama, pomažu apsorpciju određenih nutrijenata, potiču peristaltiku crijeva, a neki mogu sintetizirati vitamine (vitamin K, B, folnu kiselinu)! Probiotske crijevne kulture smatraju se jednim od temelja imuniteta. U crijevima živi otprilike 400-500 vrsta bakterija. Za ilustraciju je dovoljno spomenuti da mikroorganizmi čine 40-60% mase fecesa, odnosno mogu težiti i do 1,5 kg tjelesne mase odrasle osobe. Prevlast loših mikroorganizama koji uzrokuju procese truljenja i vrenja, te pri tome stvaraju štetne tvari (npr. toksine, metan, amonijak, itd.) može dovesti do oštećenja i upalnih procesa crijevne sluznice i njoj pridruženog limfoidnog tkiva koji sudjeluje u imunološkim procesima. Zbog toga se zdrava flora, zdrava sluznica i limfoidno tkivo smatraju prvim vratima imunološkog sustava i imaju aktivnu ulogu u sprječavanju razvoja različitih bolesti. Zato je nužno redovito korištenje probiotičkih kultura bakterija od kojih su posebno značajne: Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus GG, L. plantarum, Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium longum.

Zaštićena formula SambuRex

0,00 kn

Nema na skladištu

SambuRex je vrlo snažan koncentrirani pripravak formuliran tako da sinergijom aktivnih sastojaka pruži učinkovitu, prirodnu podršku imunološkom sustavu. Kineska tradicionalna medicina preporučuje upotrebu kozlinca i ehinaceje na prvi znak prehlade, a mi smo im još dodali bobice bazge, cink i vitamin C te dobili izniman pripravak za zaštitu od vrlo raširenih infekcija nosa, ždrijela, pluća, želuca i crijeva kojega osobito preporučujemo djeci, starijima i rekonvalescentima, osobama oslabljenog imuniteta, slabokrvnim i kronično umornim osobama. Manje je poznato da bazgine bobice sadrže tvari koje mogu onemogućiti prodor virusa u stanice te njegovo umnažanje unutar stanice. Bazga posebno djeluje na viruse prehlade i gripe, a dokazano je da djeluje i na virus Herpes simplexa te još neke sojeve. (Roschek B Jr, Fink RC, McMichael MD, Li D, Alberte RS. Phytochemistry. 2009 Jul;70(10):1255-61. Epub 2009 Aug 12.). Ehinaceja povećava razinu properdina, tvari koja je uključena u tjelesni sustav otpora virusima i bakterijama. Ehinacin štiti stanice od djelovanja virusa mehanizmima sličnim djelovanju interferona.

Vitamin C

C 1000 PLUS

C 1000 PLUS

165,00 kn
U našoj paleti proizvoda imamo 6 različitih vitamina C – žvakače tablete Lion Kids C za djecu, C Plus, C300, C500, C1000 i tekući Liquid C.

Našem imunološkom sustavu nužno i svakodnevno treba vitamin C! Neutrofili su bijele krvne stanice koje su prva obrana protiv patogena. Njihova primarna funkcija je uništiti mikroorganizme i time spriječiti sustavne infekcije. Upravo ove stanice koje prve stupaju u obranu tijela od napadača sadrže iznimno visoke koncentracije vitamina C i to se smatra ključnim za njihovu funkciju. Dakle, o tome koliko svakodnevno unosimo vitamin C ovisi koliko će naše obrambene stanice biti u stanju svakodnevno se nositi s napadačima – mikroorganizmima.

Vitamin D3

Do nedavno se vitamin D3 preporučivao samo trudnicama i djeci za razvoj koštanog tkiva, no sve brojnija recentna zdravstvena istraživanja otkrivaju sve više detalja o ključnoj ulozi vitamina D u drugim procesima u tijelu, naročito imunološkom sustavu i upalnim procesima. Uz nova saznanja o njegovoj ulozi, sve je raširenija i svijest o globalnoj epidemiji manjka vitamina D3 u razvijenom dijelu svijeta te područjima sjeverno od ekvatora. Glavni razlozi sprječavanja sinteze vitamina D u koži su nedovoljno izlaganje suncu (zatvoreni prostori i odjeća), kratko razdoblje izlaganja (izbjegavanje sunca ljeti) i uporaba krema s visokim zaštitnim faktorom. Iako se manjak vitamina D3 ne može izravno osjetiti, dugoročni manjak možemo prepoznati ili naslutiti u pojavama kao što su bolovi u kostima, leđima i zglobovima; depresija, općenito loše raspoloženje; osjećaj stalne slabosti i umora, loš imunitet i sklonost infekcijam. Naš proizvod D-drops sadrži 1000 kapi, a u svakoj kapi sadrži 10 µg, odnosno 400 I.J. vitamina D3 – kolekalciferola! Odličan i zahvalan proizvod za cijelu obitelj!

Matična mliječ - Bee Power

Bee Power

Bee Power

85,00 kn
Matična mliječ poznata je i cijenjena zbog svojih hranjivih, regenerirajućih, imunostimulirajućih te protubakterijskih i protuvirusnih svojstava. Svaka bočica sadrži 50 kapsula, a svaka kapsula sadrži 50 mg liofilizirane matične mliječi što odgovara 150 mg svježe matične mliječi.

Matična mliječ je prava riznica hranjivih tvari koja omogućava posebnu prehranu stanica imunološkog sustava, potiče rast i razvoj kod djece, oporavak tijekom i nakon bolesti, povećava broj crvenih krvnih stanica (kod anemije i kod krvarenja), obnavlja i štiti stanice jetre, hrani živčani sustav, obnavlja kožu i sluznicu.

Kako je svježa matična mliječ nestabilna te se mora čuvati u zamrzivaču, osjetljiva je i na vlagu i na svjetlost, naš proizvod sadrži najpogodniji oblik - liofiliziranu matičnu mliječ. Postupak liofilizacije, postupak gdje se sirovina smrzava te potom led isparava u vakuumu, jamči očuvanje svih aktivnih sastojaka i maksimalnu apsorpciju te trajnost proizvoda. Najbolje ju je uzeti između obroka ili prije spavanja.

Cink

Chelated Zinc

Chelated Zinc

70,00 kn
CaliVita osim u formulama, nudi cink i zasebno. Vrlo zahvalan proizvod, jer jedna bočica sadrži čak 100 tableta cinka za dodatnu suplementaciju tijekom cijele godine.

Cink ima izuzetno značajnu ulogu u radu imunološkog sustava jer razmjerno njegovom nedostatku u organizmu slabi i naša sposobnost obrane od virusa te se povećava rizik za nastanak imunoloških poremećaja.

Zaštićena formula Virago

VirAgo

VirAgo

217,00 kn
Kombinirajući lizin i cink s taheboom, mačjom kandžom, ehinaceom i listom masline stvoren je Virago.

Mačja kandža je više od 2000 godina poznata južnoameričkim domorocima. Danas znamo da pospješuje rad imunosustava, prvenstveno jačanjem aktivnosti limfocita, kao i funkcije bijelih krvnih stanica (fagocita) u cilju djelotvornijeg uklanjanja uzročnika bolesti i stranih tvari. Djeluje protuvirusno, protuupalno, potiče izlučivanje tekućine (diuretik), smanjuje povišenu temperaturu, opušta i umiruje živčani sustav.

List masline, kažu istraživanja, ima oko 100 aktivnih prirodnih spojeva. Oni funkcioniraju zajedno u prirodnoj sinergiji koja štiti maslinovo drvo, a ljudima pruža veliki potencijal u borbi protiv infektivnih bolesti, s obzirom da potiču fagocitozu, imunološku reakciju kad stanice proždiru štetne mikroorganizme i strane tvari.

Ehinacea je među najpoznatijim imunostimulirajućim biljkama koja sadrži i one aktivne tvari koje mogu spriječiti razmnožavanje virusa, ponajviše herpesa i gripe.

Pau d’ Arco, taheebo, odnosno kora njegovog stabla, sadrži jedinstvene tvari lapahole koji su se pokazali djelotvorni kod akutnih i kroničnih virusnih, bakterijskih te gljivičnih infekcija.

Aminokiselina lizin ometa apsorpciju arginina koji je glavna hrana virusima. Istodobno pomaže apsorpciju kalcija i proizvodnju antitijela, hormona, enzima i kolagena, te obnovu tkiva i oporavak nakon operacija i sportskih ozljeda.

IZVOR: CaliNews | zima 2019. | strana 4-5